понеделник, 6 май 2013 г.

Погасяване на кредит


Погасяване на кредит
Кредит е осигуряването на ресурси (като например отпускане на заемни средства на клиент на банка или друга кредитна институция) от една страна в друга страна, когато втората страна не възстановява дълга на първата страна незабавно. Първата страна се нарича "кредитор", а втората се нарича "страна на длъжника", известен също като "кредитополучател". Обичайно кредитополучателят дължи на кредитора лихва, дължима за периода на кредита, плюс възстановяване на цялата дължима главница.

Съществуват различни схеми на погасяване на кредитите:
  • На равни вноски — т.нар. анюитети.
  • На намаляващи вноски — равна главница плюс намаляваща лихва.
  • С гратисен период — отсрочване на началото на изплащането само на главницата (частичен гратис) или и лихвата (пълен гратис).

Според действащото и управляващо законодателство на територията на Република България, всеки взел кредит от банкова или друга кредитна институция, има право да върне този креди предсрочно. Т.е. да погаси кредита предсрочно. Текстът от Закона за потребителския кредит, който дава това право е под чл. 18 и най-общо казва, че кредитополучателят има право да изпълни предсрочно задълженията си по договора за потребителски кредит.



0 коментара:

Публикуване на коментар