четвъртък, 1 август 2013 г.

Давност на дълг

В една или друга степен почти всички европейски държави са уредили фалита на граждани. В САЩ фалитите на граждани са 96% от всички видове фалити. В България не съществува фалит на граждани. Което означава, че разните изпълнителни производства срещу даден човек могат да се точат неограничено време.

И в момента има закон, който предвижда абсолютна давност за задължения, която важи и за граждани – десет годишна давност за данъчни задължения.

Какво значи задължението да е погасено по давност?
С изтичането на срока на погасителна давност се погасява не самото задължение, а възможността на кредитора да го търси по принудителен ред. Задължението остава да съществува като  естествено задължение, чието изпълнение зависи изцяло от волята на длъжника. Ако длъжникът изпълни задължението си след изтичане на давността, той няма право да иска обратно платеното, макар и в момента на плащането да не е знаел, че давността е изтекла.
Какво да направя, ако ми търсят задължения, по които еизтекла погасителната давност?
Ако Ви търсят задължения, коитоса погасени по давност, трябва да направите изрично възражение за изтекла давност.
Давността не се прилага от съда служебно. Затова, ако не направите възражение, ще бъдете осъдени да платите задължението, въпреки че давността е изтекла.
Давност на дълг
 Как да погасявам новите задължения, без да платя тези, покоито е изтекла давността?
чл. 76 от ЗЗД  дава възмжност на този, който има към едно исъщо лице няколко еднородни задължения, ако изпълнението не е достатъчно да погаси всичките, да заяви кое от тях погасява. На практика това би изглеждало така – внасяте по сметка на кредитора (например топлофикационното или телекомуникационното дружество) сумите по последните си фактури, като подробно посочвате, кое точно задължение покривате - отчетен период, абонатен номер и т.н. Така дори и да Ви отказват на каса да покриете новите си задължения преди да сте погасили по-старите, можете да го сторите като заплащате само задълженията, по които нее изтекла давността. Важно е да пазите старателно платежните нареждания, тъйкато при евентуален иск в съда ще можете да ги предоставите като доказателство по кое точно Ваше задължение сте платили. 
От кой момент започва да тече давността по главницата ипо лихвата?
Давността по главницата започва да тече от момента, в който вземането става изискуемо. Например при договора занаем – давонстта започва да тече от момента, в който е уговорено, че наемната цена е дължима. За всяко отделно вземане тече отделна давност. Така задълженията на наемателя към наемодателя могат да бъдат частично погасени подавност – тези които са от преди повече от три години са с изтекла давност, апо-новите не са. С погасяване по давност на главното вземане се погасяват и произтичащите от него допълнителни вземания.
 Има ли абсолютна давност?
Абсолютна давност по българското право в сферата на гражданското право няма.
Има ли действия, с които се прекъсва давността?
Този въпрос е уреден в чл. 116 от ЗЗД.
На първо място давността се прекъсва с признаване на вземането от длъжника – това е едностранен акт надлъжника, с който той потвърждава, че има задължение към кредитора. 
Втора възможност за прекъсване надавността е завеждане от кредитора на дело срещу длъжника в съда или пред арбитражен съд. Давността обаче не се смята прекъсната, ако искът не бъде уважен.
На трето място давността се прекъсва спредприемане на действия от страна на кредитора по принудително изпълнение –завеждане на дело пред съдебен изпълнител или други последващи действия поизпълнението.
 Тече ли давност по вземане, за което вече има издаденизпълнителен лист?
Вземането, за което има издаденизпълнителен лист, се погасява с изтичането на петгодишен давностен срок, но когатое образувано едно изпълнително дело давност не тече. Тук обаче има една специфична особеност – когато по едно изпълнително дело в продължение на двегодини не се извършват никакви изпълнителни действия по събиране на дълга, това дело се прекратява по силата на закона. След прекратяването на изпълнителното дело по изпълнителния лист започва да тече нов петгодишен давностен срок. Ако от момента на прекратяване на изпълнителното дело по силата на закона изтекат 5години, изпълнителният лист се погасява по давност и въз основа на тозиизпълнителен лист вече не могат да се предприемат действия по принудително изпълнение срещу длъжника. 
Каква е защитата при образуване на изпълнително дело възоснова на погасен по давност изпълнителен лист?
Ако срещу Вас бъде образувано изпълнително дело въз основа на погасен по давност изпълнителен лист, можете дасе защитите като подадете отрицателен установителен иск срещу кредитора в компетентния съд. Желателно е първоначално да образувате обезпечително дело, в което да поискате спиране на делото пред съдебния изпълнител, тъй като законът не предвижда възможността съдебният изпълнител да спре изпълнителното дело поради погасяването по давност на изпълнителния лист. Това следва да бъде установено по съдебен път, след което въз основа на съдебното решение делото да бъде прекратено и евентуално да бъде търсено от кредитора връщането на полученото в следствие на принудителното изпълнение. Тук обаче трябва да се отбележи, че неможе да се търсят обратно доброволно платените суми, поради това, че длъжникът не е знаел, че е изтекла давността по изпълнителния лист, както казахме по-горе, моралният дълг остава и платеното по едно такова вземане не подлежи на връщане, а незнанието на закона не извинява никого.

Стари дългове ще се отписват само след писмо на длъжника до НАП

Всички граждани и фирми с изтекли по давност публични задължения трябва да ги отпишат със съдействието на данъчната администрация в срок до 1 януари 2014 г. Въпреки изтеклата давност, неотписаните навреме дългове след тази дата ще станат изискуеми. Давността при публичните задължения е 5 години, ако не бъде прекъсната заради заведено дело, тоест касае дългове за данъци и осигуровки, трупани преди 1 януари 2008 г. Това обясниха от НАП по повод приетите от депутатите промени в данъчно-осигурителния и процесуален кодекс. Парламентът измени кодекса и други 10 данъчни закона с преходни разпоредби на закона за ДДС, като много от текстовете останаха необяснени. Давността не влиза в сила автоматично, а само след писмено възражение на длъжника.

Източници: 1, 2, 3



0 коментара:

Публикуване на коментар